28/4/12

9 πιο ασυνήθιστους ερήμους τον πλανήτη


 Η θερμότητα, τα μίλια των βράχων και άμμου, και τα μέρη που μοιάζουν με σεληνιακό τοπίο - όλες αυτές οι σκηνές μας συνδέουν με την έρημο. Αλλά ο κόσμος μας είναι μια θαυμάσια ποικιλία και δεν είναι όλες οι έρημοι ίδιες. Κάθε ένα από αυτούς όμορφους ερήμους έχει τη δική του μοναδική ατμόσφαιρα και υπέροχη θέα, που μερικές φορές μοιάζει με ένα τοπίο από άλλο πλανήτη.

9 самых необычных пустынь планеты




















 
1. Έρημος με λιμνοθάλασσες - Lencois-Maranensis, Βραζιλία

9 самых необычных пустынь планеты

Δύσκολο να πιστέψει κανείς, αλλά αυτή η έρημος, η οποία εκτείνεται στο Εθνικό Πάρκο στην πολιτεία της Maranhao στη Βραζιλία, είναι γεμάτη λιμνοθάλασσες. Υπέροχη θέα δημιουργεί μια αντίθεση ανάμεσα στις λευκές θίνες και μπλε λιμνοθάλασσες, οι αναδυόμενες εξαιτίας των βροχοπτώσεων, το νερό από των οποίων συλλέγεται στις κοιλότητες μεταξύ των θινών, σχηματίζοντας μια μικρή λιμνούλα με καθαρό νερό.

2. Έγχρωμη έρημος, Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής

9 самых необычных пустынь планеты

Το όνομα " Έγχρωμη Έρημος" αναφέρεται σε μια σειρά από πολύχρωμα ιζηματογενή στρώματα πετρωμάτων που είναι ορατά στο βάθος του τοπίου.

3. Το μικρότερο έρημος στον κόσμο - Έρημος Karkross, Καναδάς

9 самых необычных пустынь планеты

Το μέγεθος ερήμου Kakross είναι περίπου 2,6 τετραγωνικών μέτρων χλμ.

4. Η μεγαλύτερη έρημος γύψου - White Sands, ΗΠΑ

9 самых необычных пустынь планеты

Σε αντίθεση με άλλους ερήμους, εδώ η άμμος είναι πραγματικά δροσερή στην αφή, λόγω της υψηλής υγρασίας και εξάτμισης στην επιφάνεια και του γεγονότος ότι η άμμος αντανακλά, αντί να απορροφά τις ακτίνες του ήλιου.

5. Μαύρη έρημος, Αίγυπτος

9 самых необычных пустынь планеты

Μαύρη έρημος - μια περιοχή όπου τα ηφαιστειακά βουνά καλύπτονται με πολλά μικρά μαύρα βότσαλα. Βότσαλα βρίσκονται πάνω σε πορτοκαλί-καφέ γη, και για αυτό η  έρημος δεν φαίνεται εντελώς μαύρη.

6. Η μεγαλύτερη έρημος αλατιού - Salar de Uyuni, Βολιβία

9 самых необычных пустынь планеты

Αυτή έρημος βρίσκεται στην Βολιβία, μπορεί να αλλάξει σημαντικά την ιδέα σας περι ερήμου. Αυτό είναι πραγματικά ένα αποξηραμένο λίμνη απο αλάτι, της οποίας η μορφολογία του εδάφους είναι απολύτως επίπεδη, όπου φαίνεται σαν ο ουρανός αντανακλάται, δημιουργώντας ένα τοπίο με διάφορες αποχρώσεις του μπλε.
Salar de Uyuni - είναι η μεγαλύτερη υγρή αλυκή, η οποία εκτείνεται σε 10.582 τετραγωνικά μέτρα. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, υπάρχουν περίπου 10 δισ. τόνους αλατιού, εκ των οποίων περίπου 25.000 τόνους
εξάγεται ετησίως.

7. Η ξηρότερη έρημος στον κόσμο - έρημο της Ατακάμα, στη Χιλή

9 самых необычных пустынь планеты

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της NASA, έρημος της Ατακάμα στη Χιλή είναι η ξηρότερη έρημος στον κόσμο. Είναι 50 φορές πιο ξηρό απο τη Κοιλάδα του Θανάτου στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών. Έρημος καλύπτει περισσότερα από 105.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και αποτελείται κυρίως από λεκάνες αλατιού, την άμμο και τις ροές λάβας. Η μέση βροχόπτωση στην περιοχή αυτή είναι μόνο 1 χιλιοστό ανά έτος. Ο καιρός εδώ είναι τόσο ξηρός που ακόμα και στις κορυφές των βουνών, που φθάνουν στο ύψος των 6500 μ., δεν υπάρχουν παγετώνες.

8. Έρημος, καλυμμένος με χιόνι - το Τακλαμακάν, Κίνα


9 самых необычных пустынь планеты


9. Έρημος του κόκκινου άμμο - η Simpson έρημος, Αυστραλία


9 самых необычных пустынь планеты


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου