6/10/11

Τα πιο όμορφα χρήματα





David Standish, σχεδιαστής και συγγραφέας του βιβλίου «Η Τέχνη του Χρήματος» (The Art of Money), έκανε μια εκτίμηση των δέκα πιο όμορφων χαρτονομισμάτων.

Όταν πηγαίνετε σε διάφορες χώρες, πόσα όμορφα χρήματα έχετε δει σε κυκλοφορία; Ο Αμερικανός σχεδιαστής David Standish μοιράστηκε τη συλλογή του με τη δημοσίευση των cnbc.com .

1. Γαλλική Πολυνησία - 10 000 γαλλικά φράγκα


Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς κάτι πιο όμορφο απο αυτό το νόμισμα. Παραδείσους της - Ταϊτή, Moorea, Bora Bora, Hiva Oa, Nuku Hiva, γνωστά σε μας από τα έργα του Paul Gauguin, Robert Louis Stevenson, Somerset Maugham, Χέρμαν Μέλβιλ, ακόμα και Jimmy Buffett.

 

2. Μαλδίβες - Μαλδίβων ρουπίες 50


Αυτό είναι νόμισμα των Μαλδίβων, που βρίσκεται στα 1, 300 νησιά στον Ινδικό Ωκεανό νότια της Ινδίας. Εκτός από την αλιεία και τη συλλογή καρύδες, που αποτυπώνεται στην καρδιά των χρημάτων και των άλλων μέσων βιοπορισμού για τους κατοίκους της χώρας, δεν υπάρχει άλλος τρόπος επιβίωσης - Οι Μαλδίβες είναι μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου. Η ειρωνεία είναι στο γεγονός ότι τα κοχύλια που χρησιμοποιούνται τώρα ως διακοσμητικά για τα στοιχεία του νομίσματος, αντικαταστούσε προηγουμένως τα χρήματα σε ορισμένες περιοχές της Ασίας και της Αφρικής, και οι Μαλδίβες ήταν η κύρια πηγή της λείας τους.

 

3. Σάο Τομέ και Πρίνσιπε - 50 000 ντόμπρα


Το μικροσκοπικό νησιωτικό κράτος στον Κόλπο της Γουινέας, στις άκτες της Αφρικής. Τα ηφαιστειακά νησιά με υπερηφάνεια αποκαλούν τους εαυτούς τους «Παράδεισο στη γη": υπέροχες παραλίες και φανταστικό κόσμο των άγριων ζώων, συμπεριλαμβανομένων αλκυόνα (Alcedo thomensis), απεικονίζεται στο χαρτονόμισμα.

 

4. Ελβετία - 100 φράγκα


Εκατό ελβετικά φράγκα μπορούν αρχικά να φανούν σαν σκηνές της Νύχτες video game "των The Walking Dead». Στην πραγματικότητα, η εικόνα για το νομοσχέδιο - ένας φόρος τιμής προς την Ελβετό γλύπτη Alberto Giacometti (1901-1966).

 

5. Κομόρες - Φράγκο


Ένα άλλο μικρό νησιωτικό κράτος, αυτή τη φορά στον Ινδικό Ωκεανό, ανάμεσα στη Μαδαγασκάρη και την αφρικανική ήπειρο. Πριν από την ανεξαρτησία το 1975, τις Κομόρες, 130 χρόνια είχε μια γαλλική αποικία. Ηρεμιστικό, φανταστικό τοπίο.

 

6. Νέα Ζηλανδία - NZ $ 5


Ο Sir Edmund Percival Hillary είναι ο πιο σοβαρός από όλους τους ερευνητές: οι καιρικές συνθήκες φαίνονται γύρω από ρυτίδες γύρω απο το μάτι του, ο άνεμος παρουσιάζεται στα αναστατωμένα μαλλιά του. Ακόμα και το χρώμα σχεδίου του νομίσματος παραπέμπει σε ένα ηλιακό έγκαυμα διάρκεια ζωής, το οποίο μπορεί να έχει κάποιος που σε ηλικία 33 ετών κατέκτησε το Everest το 1953, οδήγησε τη διέλευση της Ανταρκτικής το 1958, οδήγησε μια αποστολή στον ποταμό Γάγγη το 1977.Δεν είναι απλό για τον άνθρωπο που στα νιάτα του ασχολιόταν με την μελισσοκομία.

 

7. Νησια του Κουκ - 3 δολάρια


Είναι δύσκολο να πω γιατί κοπέλα που ιππεύει έναν γιγάντιο άγρια ​​καρχαρία, φαίνεται τόσο ευτυχισμένη και γαλήνια. Πιθανώς η απάντηση είναι στην ατμόσφαιρα που επικρατεί στα Νησιά του Κουκ, που βρίσκονται μεταξύ της Νέας Ζηλανδίας και Χαβάης. Στα νησιά δεν υπάρχουν ψηλά κτίρια, ξενοδοχεία, τουρίστες. Υπό αυτές τις συνθήκες, και ο καρχαρίας μπορεί να πέσει σε μια κατάσταση της ευδαιμονίας.

 

8. Χονγκ Κονγκ - HK $ 10


Τέτοια φουτουριστική όψη των χρημάτων είναι ιδανική για το Χονγκ Κονγκ και κατά πάσα πιθανότητα θα είναι και στον 23 αιώνα.

 

9. Ισλανδία - 5000 ISK


Αυτό είναι ένα καπέλο! Ασυνήθιστη μόδα για το νόμισμα δείχνει Ragnheiour Jonsdottir (1646-1715), μια εξαιρετική γυναίκα μοδίστρα και η σύζυγος των δύο διαδοχικούς ισλανδικούς επισκόπους.

 

10. Νησιά Φερόες - 500 Kč


Ίσως αυτό το νόμισμα όχι τόσο όμορφο όπως όλα τα προηγούμενα, αλλά η ασύμμετρη σχεδίαση και την σαγηνευτικό καβουράκι φαίνονται πολύ ελκυστικά. Νησιά Φερόων στο βόρειο Ατλαντικό, τα οποία βρίσκονται κάπου μεταξύ της Ισλανδίας και της Νορβηγίας, με σκληρή, ανεμοδαρμένη ομορφιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου